Srovnání DXO PhotoLab vs. Lightroom vs. Luminar

Posted on

Udělal jsem si rychlé porovnání těchto tří programů. Nejedná se o žádný laboratorní test, ani profesionální srovnání. Nejdu ani příliš do hloubky, je to jen rychlé srovnání základních parametrů. Fotku jsem se snažil upravit ve všech třech programech stejně podle oka, ale na druhou stranu jsem využil nástrojů jednotlivých programů, které ty druhé zase nemají. Konkrétně se jedná o programy DxO Photolab 1.2.2, Adobe zastupuje Camera Raw 11.1 v podání programu Adobe Lightroom Classic CC a ačkoli již mám nový Luminar 3, je pro toto srovnání použit Luminar 2018 1.3.2 jelikož je na rozdíl od nově vydané verze stabilní a funkční.

Originální fotografie pro srovnání

Ve všech třech programech jsem pracoval s originálním RAW souborem. Fotografie lze rozkliknout do původní velikosti.

DxO PhotoLab

Program DxO PhotoLab jsem si zakoupil během méno pokusu o odpoutání se od předplatného u Adobe. Na programu se mi líbí, že není třeba fotky nikam importovat, není zde žádný katalog. Fotografie se procházejí rovnou z disku a veškeré úpravy se ukládají do samostatného souboru, který se vytvoří ve stejné složce jako zdrojový RAW se stejným názvem. V praxi je však tento způsob trochu nemotorný a dost pomalý obsahuje-li složka několik stovek souborů. Lightroom je se svým katalogem v tomto ohledu bleskově rychlý a vyhledání konkrétní fotografie zabere sotva pár vteřin, u DxO to může být akce na dlouhou dobu.

Co se týká úprav fotografií, je práce trochu jiná než jak jsem zvyklý z Lightroomu. I když princip je stále stejný, stejné nástroje reagují trochu jinak, nebo jsou zde zcela jiné nástroje. Někdy dokážu potenciál DxO využít naplno, jindy se mu raději vyhýbám. Program je to dle mého názoru velmi dobrý, ale nedokázal dlouhodobě Lightroom nahradit.

Adobe Lightroom

Adobe Lightroom asi není třeba nějak zvlášť představovat. Až na pár výjimek je tento program všem dobře známý a většina fotografů ho tak jako já vnímá za vzor, etalon a jedničku v oboru. Ne jeden z nás stejně jako já, zkoušel tento program opustit po zavedení předplatného, ale problém čím ho nahradit je stále aktuální (2018). Já jsem se k Lightroomu vrátil asi po třech měsících a shodou náhod jsem krátce poté jako contributor Adobe Stock získal rok zdarma. Takže mám na dva roky problém vyřešený.

Luminar 2018

Na Luminar 2018 jsem narazil náhodou na začátku roku 2018 a koupil jej ze zvědavosti v akci za rozumnou cenu. Luminar je pro mě zvláštní program. Vidím v něm hodně silný potenciál, ale jeho ostré nasazení v podobě hlavního, nebo jediného programu je nemožné. Hned po zakoupení obsahoval chyby, po jejich opravení se objevily jiné a tak to šlo po celý rok. Až poslední dvě aktualizace nezpůsobily žádné problémy a program je funkční. To se ovšem nedá říct o nově vydaném Luminaru 3. Tak snad zase časem.

Pokud bych měl Luminar charakterizovat, je to něco mezi Lightroomem a Photoshopem. V podstatě Photoshop umí vše to co Luminar, ale v Luminaru je vše přehledně připravené v podobě hromady funkčních nástrojů, takže úpravy jsou rychlé a efetivní. Jedná se ale pouze o úpravy fotografie, ať už lokální nebo globální. Na větší montáže je Photoshop nebo Affinity Photo nepostradatelný.

Dále následuje přímé srovnání ve 100% velikosti
(po rozkliknutí)

Ve všech třech programech jsem lehce doostřoval. Luminar působí na výstupu nejméně ostře.

V této části fotky je dobře patrné odšumění. To zvládá bezesporu nejlépe DxO po zapnutí funkce Prime. Zajímavost je, že v Lightroomu není odšuměno vůbec. Charakter šumu v Lightroomu na mě působí příjemně a nerušivě, že ve většině případech nemám vůbec potřebu odšumovat. Na druhou stranu v Luminaru je odšum přiměřeně použit, výsledek je přesto dost podobný neodšuměnému Lightroomu.

Na kresbu vodní hladiny byl všude použit přechodový filtr se zvýšeným mikrokontrastem (Clarity). Zde opět na mě nejlépe působí DxO díky své funkci Clearview.

Srst a balvany kolem tygra byly také lokálně podpořeny mikrokontrastem. Zde nejlépe boduje Luminar díky jeho funkcím jako jsou Structure a Details Enhancer.

Na větvích se opět nejvíce podepsala funkce Clearview v podání DxO.

Již zmenšené a vše doostřené ve Photoshopu.

Pokud někdo čekal slavnostní vyhlášení vítěze, bohužel ho zklamu. Každý program má své výhody a své nástroje. Stejně tak každý fotograf preferuje jiný postup úprav a finální výstup. Je tedy na každém, komu se co líbí nejvíce a jakou cestou s jakým nástrojem dosáhne svého výsledku. Mě osobně nejvíce vyhovuje Lightroom a používám ho primárně. Jsou však specifické situace, kdy rád sáhnu po jiném programu, ať už je to DxO Photo Lab, nebo Luminar. Ještě na závěr poznámka. Lightroom a Luminar vyvolávají defaultně RAWy dost podobně. DxO je barevně nejvíce jiný. Táhne trochu do červena (Color rendering – Camera default rendering).

3 Replies to “Srovnání DXO PhotoLab vs. Lightroom vs. Luminar”

  1. Fajn porovnanie. Tiez som toto riesil, a kupil som si prave kvoli najlepsiemu odsumeniu fotiek na vysokom ISO DoX.

  2. parádní srovnání
    kdysi mne překvapilo jak VELKÝ rozdíl mezi těmito programy může být
    viz
    Best photo editing software review comparison – RAW Converters Comparison
    https://photo-typ.blogspot.com/2014/09/best-photo-editing-software-review.html

    samozřejmě především u větších korporací typu ADOBE je nižší kvalita produktu přímo záměr aby bylo pořád co vylepšovat …

    aktuálně řeším který krabicový sw koupit (jel jsem na Lightroom 6 ale ten je uz skoro nepouzitelny)

    Jedna se mi především o rychle zpracování fotek lidí
    kde asi nejčastěji řeším aby byla kvalitní pleťovka + umělo to ideálně některé finty photoshopu abych ho nemusel zbytečně otvírat
    což samozřejmě na větším množství fotek velmi zdržuje.
    máte typ?

    1. Omlouvám se za pozdní reakci. No aby to nezůstalo nezodpovězené, i když už možná nerelevantní. V současné době vyvolávám v Lightroomu a na následné úpravy jsem si dost oblíbil Luminar. Je to teď taková oblíbená dvojka. To ale nenapasuji na Vás, jelikož Lightroom není krabicovka a mít jen samotný Luminar bych nechtěl. Obecně se v současné době nejvíce mluví o PhaseOne a DxO, budeme-li chtít trvalou licenci a práci na úrovni.

Comments are closed.