Focení v roce 2021

Posted on

Zdá se že v poslední době se mé články o focení omezily na shrnutí daného roku. Ale proč ne. Proč sem psát kdejaké hovadiny, jen proto aby tu něco bylo, když stačí popsat rok, co se událo, jak jsem obměnil techniku a tak podobně.

Loňský rok bohužel skončil dost smutně a do toho nového jsme s mojí Kateřinou vcházeli s velkým otazníkem. Tady se ale omezím jen na focení a tam to bylo velmi podobné. Do nového roku vstupuji s velkým otazníkem. Ačkoli to mám teď časově více komplikované, přesto jsem ráno vyrazil párkrát fotit. Využil jsem času toho nejrannějšího rána abych se vráti dřív, než se Kačenka probudí. Tedy vstávání ve čtyři, focení mezi pátou až šestou a kolem sedmé zpátky doma. Ráno atmosféra parádní, ale fotograficky se mi moc nedařilo. Z většiny focení jsem přinesl jen pár fotek, které jsem pak stejně všechny smazal a těch pár co zůstalo považuji za velmi podprůměrné ve srovnání s předešlými roky. Ale tím jsem se nenechal nikterak rozházet. Ranní atmosféra mě vždy dobila pozitivním smýšlením. Mnohem lepší fotky vznikly během našich podzimních výletů po Blanském lese.

Co se týká techniky, došlo opět k drobné obměně. Sony 85/1.8, je bez diskuze již dlouhou dobu to jediné o čem vím, že hned tak měnit nebudu. Nedalo se to ale říci o 28/2 na který po dlouhé době váhání došlo. Za prvé mi vadila horší optická kvalita, za druhé mě to táhlo k trochu širšímu ohnisku a za třetí, ale to bylo jen psychologický, mě vadila světelnost 2.0. Nakonec jsem ho vyměnil hned za dva jiné objektivy, oba bazarové. Nejdříve jsem přikoupil Sony 35/1.8 a chvíli na to Sony 20/1.8G. První jmenovaná pětatřicítka mě velice příjemně překvapila. Přesto, že jsem tímto ohniskem vždy opovrhoval, stal se tento objektiv velice rychle mým nejpoužívanějším, nejuniverzálnějším a snad i neoblíbenějším minimálně pro tento rok. Je malý, lehký, ohnisko ani dlouhé, ani široké, prostě takové na všechno a sklo je vzhledem k jeho ceně perfektně ostré bez větších optických vad. Skoro ve všem předčí původní 28/2, ale abych osmadvacítce nekřivdil, tak ta byla také cenově někde úplně jinde a její poměr cena výkon byl mimořádný. U nové 20/1.8G není tak nějak co napsat. Její předpoklady jsou výtečné a realita zrovna taková. Její cena již pro mě není zanedbatelná, bazarová akceptovatelná a bezpodmínečně splňuje očekávání – vynikající objektiv.

Co se týká softwaru, konečně jsem se rozhoupal a rozhodl se pro využívání výhradně Adobe produktů. Po upgradu počítače (RAM na 24GB a nový SSD disk) jsem už DxO PhotoLab, ani Luminar nenainstaloval. Sice mám stále takové nutkání zbavit se předplatného, ale pomalu docházím k názoru, že mám rád pokrok, vývoj a stále chci to nenovější a kdybych měl každý rok upgradovat na novou verzi, vyjde mě to stejně, jako předplatné Adobe s tím rozdílem, že Adobe je stále ještě lepší než konkurence. Což může být diskutabilní, ale pro mě to tak zatím je.

Když to shrnu, focení mě pořád baví i když jsem trochu polevil. Ale to nevadí. Mě určitě ne 🙂