Tvorba ze začátku roku 2021

Posted on

Aneb jak pokračuje můj přerod z 3D na digitální malbu.

Bude tomu již rok, co zkouším digitální malbu. O tom, co mě k tomu vede jsem již psal v některých předchozích článcích. Že to nebude jen tak, jsem věděl, ale že mě to potrápí až tak moc? No v to jsem nedoufal. Stále tedy volím techniku 3D renderu více či méně nahrubo a pak na to digitální malbu. Nebo tak nějak, dost se to různí.

Medieval watchtower on the high cliff. Fantasy scene by the sunset.

Tak třeba tady u té věže, tu jsem komplet vymodeloval v Blenderu do všech detailů. Ale komplet barvy, materiály, svícení, prostředí to všechno už je ruční práce na tabletu s Photoshopem. Stejně tak gotická učebna. Tu mám v Blenderu hotovou již z předchozích projektů. Jen jsem jí trochu upravil a vypnul jsem veškeré svícení a volumetrické atmosféry. To jsem pak taktéž domaloval. Stejně tak třeba luminiscenční kádinku, nebo veškeré ohně. Sám si musím přiznat, že výsledek byl rychlejší, než předchozí projekty dělané z větší části kompletně v Blenderu, přitom jsem s výsledkem spokojenější.

Mysterious gothic alchemist laboratory in the night with the moonlight rays.

Hodně podobnou technikou jsem dělal meč ve skále a noční chodce. Obojí je připravené v Blenderu, ale výslednou tvář jsem dílům vtiskl až ve Photoshopu.

Three silhouettes of figures are creeping in the dark night forest.
Knight on the horse on the cliff looking to the castle by the golden sunset.

Již trochu odlišný postup jsem zvolil u rytíře, jezdce, který kouká na hrad. To je již komplet digitální malba, ale ještě jsem použil Blender a to na koně s rytířem. Použil jsem hodně jednoduchý model a ve výsledné ilustraci se render vůbec nevyskytuje, jelikož jsem ho použil jen jako referenci pro chycení správných proporcí a perspektivy. Pro krajinu jsem jako referenci a zdroj textur použil vlastní fotografii. Stejnou technikou, ale již zcela bez Blenderu jsou následující dvě ilustrace jezdců a mušketýrů. Jen s tím rozdílem, že u jezdců jsou použity různé fotografie jen jako referenční, jinak je komplet ilustrace digitálně malovaná, u mušketýrů jsem v pozadí (prostředí) použil své fotografie jako textury.

Two riders dark skeletons in the spooky forest. Evil monsters by the moonlight on the horses.

Nebudu nic lámat přes koleno a nadále budu volit techniku jak se mi bude zdát nejlepší. Chtěl bych dál rozvíjet dovednosti v oblasti digitální malby, ale použití Blenderu se nijak nebráním, jelikož s výsledky touto kombinací technik jsem spokojený.

Ještě bych si sem sám pro sebe vložil informaci, že těchto 7 ilustrací jsem dělal od začátku roku do poloviny dubna. Ale vzhledem ke smutné události úmrtí mé manželky ke konci roku jsem s prací začal až někdy v polovině února. Možná začátkem, protože v půlce února jsem měl hotovou věž, se kterou jsem začínal. Ale chci tím říct, že 7 ilustrací mi trvalo udělat 3 měsíce. Čímž jsem sice splnil svůj plán, udělat jednu ilustraci týdně, ale lehkým podvodem. Že to nevychází? No počty jsou to podivné, ale je to jednoduché. Do budoucna se chci více věnovat hudbě, trochu víc tím relaxovat a odpočívat. Ale protože mám volného času málo, musím volit mezi tvořením, tedy prací a hraním si, tedy hraním na kytaru a klávesy. Napadlo mě si to rozdělit a jeden týden se věnovat malování a druhý týden hraní. No a teď už to na ty počty vychází. Tři měsíce, to je 12 týdnů, děleno dvěma na práci je 6 týdnů a já mám hotovo 7 ilustrací. Vypadá to, že jsem napřed, ale plus mínus týden, spíš tedy plus na začátku. Problém je v tom, že jsem se s některými ilustracemi trochu crcal víc jak bych zamýšlel a jejich tvorba se přetáhla klidně na dva týdny. Hraní tím odpadlo a další týden zase malování, takže toho hraní moc nebylo. Pak mě napadlo, že bych začátkem týdne začal tvoři, malovat a ve chvíli kdy budu mít hotovo si po zbytek týdne budu moct za odměnu hrát 🙂 Ale to se může stát, že se strun a kláves nedotknu pěkně dlouho. Tak ještě uvidím, práce pro mě není povinnost, ale mám rád nějaká zaběhlá dobrovolná pravidla a kontrolovat si tím výkonnost.


https://www.artstation.com/artwork/Yed8Rd

https://www.behance.net/gallery/117623259/Some-of-my-new-work-from-begining-2021

https://www.behance.net/gallery/117623765/Another-three-projects-from-beginning-2021