Historie sportovních značek

Posted on

Historie a přehled nejznámějších a nejvýznamnějších sportovních a outdoorových značek.

1877

Helly Hansen
Námořník Helly Juel Hansen, který trávil čas na moři od svých čtrnácti let začal v roce 1877 se svou ženou Maren Margarethe vyrábět nepromokavou a přesto ohebnou látku z plátna namočeném ve lněném oleji.

1895

Reebok
V roce 1895 založil Joseph William Foster ve Velké Británii obuvnickou společnost J. W. Forter and Sons. Foster přichází s vynikajícím nápadem připevnit si hroty ke své sportovní obuvi a tím spatřily světlo světa kopačky a ostatní sportovní obuv, jak je dnes známe.

1902

Russell Athletic
Společnost roku 1902 založil Benjamin Russell v USA ve státě Alabama tehdy pod názvem Russell Manufacturing Company.

1906

New Balance
Značku New Balance založil v USA roku 1906 Angličan William J. Riley. V té době se ještě nejednalo o značku bot, ale pouze speciálních vložek do bot určených pro dělníky, kteří stáli na nohou celý den. Píše se, že na nápad nových vložek přišel při sledování slepic, či kuřat, jak balancují na svých pařátech. Odtud údajně název značky. Cena vložek byla 5 $, což nebylo málo.

1908

Converse
Marquis Mills Converse založil společnost Converse Rubber Corporation v Bostonu v USA na výrobu galoší a pracovní gumové obuvi. Po té se rozšířila výroba o sportovní obuv, zejména speciální obuví pro basketbal.

1911

Fila
Bratři Filové v Itálii otevírají obchod se spodním prádlem.

1914

Helly Hansen
Umírá zakladatel značky a vedení společnosti přebírá jeho syn Leiv Helly Hansen, který má velké zkušenosti s obchodováním, a značka se dostávala do dalších zemí.

1916

Kappa
Abramo Vitale spolu s dalšími společníky zakládají společnost s názvem Società Anonima „Calzificio Torinese“. Jako splátku dluhu získali stroj na zpracování bavlny a tím začala výroba ponožek.

1917

Converse
Na trh přichází kultovní tenisky Converse All Stars.

1919

Champion
Značku založili v roce 1919 bratři Bill a Abe Feinbloomovi se svým otcem Simonem v USA tenkrát pod názvem Knickerbocker Knitting Company. Zaměřili se na výrobu vlněného spodního prádla, pro dělníky a nedlouho po té začali oblékat sportovce.

1924

Umbro
Bratři Harold a Wallace Humprey zakládají v roce 1924 v Anglii značku Humpreys Brothers Clothing (móda bratrů Humpreyových).

Adidas a Puma
Adolf a Rudolf Dasslerové, bratři z Německa zakládají firmu se sportovní obuví Gebrüder Dassler Schuhfabrik, která funguje až do roku 1948, kdy se bratři rozcházejí a vznikají firmy Adidas a Puma.

1926

Russell Athletic
Benny Russell (syn zakladatele firmy) přišel s návrhem na pohodlný bavlněný oděv pro americké fotbalové týmy, který následně nahradil vlněné dresy a tím vznikla dnes tolik oblíbená mikina.

1934

Champion
Značka Champion si nechává patentovat speciální technologii zvanou Reverse Weave, díky níž se oblečení během praní nesmrskne. V té době přichází tato značka s revolučním oblečením – mikina s kapucí.

1938

Columbia
V roce 1938 v Portlandu (Oregon, USA) byla založena společnost Columbia Sportswear jako rodinná firma. Zakladatelem byl židovský uprchlík z německa Paul Lamfrom, který si založil firmu na výrobu klobouků pod názvem Columbia Hat Company.

New Balance
V roce 1933 se Riley spojuje s obchodníkem a prodavačem Arthurem Hallem a v roce 1938 zahajují první výrobu sportovní obuvi. Boty se prodávaly za 7 $ a kupci bylo garantováno vrácení peněz v případě nespokojenosti.

1948

Puma
Po rozchodu bratrů Adolfa a Rudolfa vzniká firma pojmenovaná ze začátečních písmen Rudolfa Dasslera čili Ruda, později přejmenovaná na Puma.

Umbro
Humpreys Brothers Clothing mění název na současný Umbro (hUMphreys BROthers).

1949

Adidas
Po rozchodu bratrů Adolfa a Rudolfa vzniká firma pojmenovaná ze začátečních písmen Adolfa (zkráceně Adi) Dasslera – Adidas.

1952

O’Neill
V severní Kalifornii ve městě Santa Cruz vášnivý surfař Jack O’Neill zakládá společnost, v té době spíše obchůdek ve své garáži s potřebami pro surfing. Dnes je značka O’Neill významným výrobcem kvalitních potřeb pro surfing, snowboarding a běžný život.

1953

New Balance
Otěže firmy přebírají Eleanor a Paul Kidd, dcera a zeď Arthura Halla a firma mění název na New Balance Orthopedic Laboratory. Místo tvoření obuvi se nová dvojice soustředí na testování a bádání v oblasti obuvnictví.

1956

New Balance
Předčasně umírá majitel a zakladatel značky New Balance.

Kappa
Zákazníci vrací zboží (ponožky) kvůli výrobní chybě. Zavedla se tedy kontrola a všechny zkontrolované ponožky se označují písmenem K (K – Kontroll) značící maximální kvalitu německých standardů.

1957

Umbro
V tomto roce vstupuje společnost Umbro také na tenisový trh, do té doby se soustředila pouze na fotbal.

1958

Reebok
J.W.Foster and Sons se přejmenovává na aktuální název Reebok. U vedení společnosti jsou již vnuci zakladatele Josepha Williama Fostera.

Kappa
Vzniká mánie po ponožkách s K. Tak vzniká název společnosti Kappa a firma se stala lídrem na italském trhu s ponožkami a spodním prádlem.

1959

Ellesse
Značka založená v Itálii a proslavená lyžařskými kalhotami s rozšířenými nohavicemi. Značka proslula kvalitou svých produktů a v poslední době opět stoupá v oblibě streetwearového oblečení.

Puma
Rudolfovi Dasslerovi pomáhají synové a manželka a značka Puma se tak stává rodinným podnikem.

1960

Adidas
Na Olympijských hrách v Římě nosí 75% sportovců boty značky Adidas.

Columbia
Společnost se již nevěnuje pouze výrobě klobouků, ale má v sortimentu další oblečení. Název společnosti se mění na dnešní Columbia Sportswear.

1962

Russell Athletic
Russell Manufacturing Company mění svůj název na Russell Mills, Inc. V 60. letech se stává největším výrobcem sportovního oblečení a uniforem ve Spojených státech.

1964

Nike
Trenér atletiky William Bowerman a student obchodní akademie Phil Knight zakládají v USA společnost Blue Ribbon Sports, zabývající se distribucí japonské obuvi.

Columbia
V roce 1964 umírá zakladatel společnosti a firmy se ujímá Pualův Zeť Joseph Boyl.

1966

Vans
Bratři Paul a Jim Van Dorenovi odtud název Vans a další dva kamarádi v Kalifornii otevírají byznys s obuví původně určenou spíše pro jachtaře. Nabízejí originální boty (vlastní motiv), tehdy za cenu 2,49 $. Jejich byznys je postaven na sjednocení výroby a prodejní sítě pod jednu střechu.

1968

Champion
V tomto roce přichází společnost se speciální sportovní kolekcí pro ženy s názvem Lady Champion. Také se objevuje vůbec první sportovní podprsenka. V té době už oblečení Champion nosili i slavní sportovci. Některé kolekce této značky jsou tak kvalitní, že jako první získávají certifikaci Amerického institutu pro praní prádla. Značka Champion se tak začíná čím dál více dostávat do popkultury a pomalu, ale jistě začíná získávat status módní ikony.

Kappa
Vzniká military styl, když Maurizio Vitale (pokračovatel rodu a vlastník společnosti) viděl Johna Lenona během jednoho z jeho proslovů oblečeného v armádní košili neznámého vojáka, který padl ve Vietnamu.

Fila
Do pozice generálního manažera přichází Enrico Frachey, který přetváří společnost na celosvětovou sportovní značku. Do té doby působí převážně v Itálii.

1969

Kappa
Vzniká známé logo, když si Maurizio Vitale všímá siluety stínů vržených modely chlapce a dívky fotících kolekci plavek, kteří si v rámci odpočinku mezi focením sedají zády k sobě.

1970

Puma
Stejně jako Adolf Dassler i Rudolf Dassler používá k propagaci své značky slavné sportovce.

Columbia
Na následky infarktu pouhých šest let po smrti Paula umírá i Joseph Neal Boyl a firma padá na Gertu, dceru zakladatele Paula a jejího syna, kterému je v té době 21 let. Gerta kromě firmy o jejímž vedení vůbec nic neví získává i dům zatížený zástavou z půjčky 150 000 dolarů. Nedbá rad okolí aby firmu prodala a po hlavě se pouští do jejího vedení s pomocí svého syna se slovy, “než firmu odprodat za 1400 dolarů (což byla odhadní cena banky), raději si jí potopí sama”.

1971

Nike
Končí spolupráce s Japonci a společnost Blue Ribbon Sports mění název na Nike a uvádí na trh první model bot stejného názvu. Světlo světa spatřuje slavné logo – Swoosh, navržené studentkou Carolyn Davidson.

1972

New Balance
V roce 1972 koupil značku mladý podnikatel Jim Davis a započal výrobu v masovém měřítku – 6 pracovníků tvořilo denně 30 párů.

Vans
Díky tvaru se boty Vans stávají oblíbené mezi skatery na východním pobřeží spojených státu. Na trh přichází první legendární modely jako Sk8-Hi, Old School nebo Slip-ony. Zviditelnění tenisek Vans měl také na svědomí Sean Penn ve filmu Zlaté časy na Ridgemont High.

Adidas
V tomto roce vzniká nové logo tvořené ze tří trojlístků. Do té doby se používali tři proužky.

Nike
Značka navazuje spolupráci s tenistou Ilie Nastase, který má zakázáno hrát v botách jiných značek.

1973

Lotto
V Itálii je založená společnost Lotto Sport Italia vyrábějící sportovní obuv, následně další sportovní oblečení.

Russell Athletic
Russell Mills, Inc. mění název na Russell Corporation a rozšiřuje výrobu do jižních USA, Latinské Ameriky a přes Atlantik do Skotska.

1974

Puma
Umírá zakladatel značky Rudolf Dassler a jeho místo na zaujímá syn Armin. Značka Puma si vydobývá stále větší popularitu.

Nike
Přichází nový model – Nike Waffle Trainer, jehož podrážka připomíná svou strukturou vafli. Nápad se prý zrodil v kuchyni během nedělní snídaně.

Columbia
Společnost se pod vedení Grety a jejího syna pomalu dostává z červených čísel. Jedním z důvodů je přenesení výroby z vlastních továren do Asie kvůli snížení nákladů.

1976

New Balance
Přichází série bot M320, která získává titul „Nejlepší boty pro běžce”, krátce po té se objevuje model W320, první New Balance pro ženy.

Vans
Někdy v této době vznikl slogan „Off the wall!“. Skateři tehdy objevovali limity ježdění v bazénech a mezi sebou se zdravili hláškou „off the wall“ která odkazovala na projíždění stěn vypuštěných bazénů. Vans se pozdravu chytnul a začal ho propagovat jako heslo značky. Značka Vans je na vrcholu, ale jen do té doby co se rozhodne rozšiřovat působnost o jiné sporty a konkurovat tak značkám Nike a Adidas.

1978

Adidas
Umírá zakladatel Adolf Dassler a firmu dále vede manželka a syn.

Kappa
Značka Kappa se začíná specializovat na sportovní oblečení.

1979

Reebok
Společnost je oslovena slavným americkým podnikatelem – Paulem Firemanem a otevírá centrálu ve Spojených státech.

Nike
Zaměstnanec NASA Frank Rudy přichází s nápadem a objevuje se další jedinečný patent firmy v podobě vzduchových polštářků umístěných v podrážce. Podle některých zdrojů se tak stalo již v roce 1977. Společnost Nike představuje svou první kolekci oblečení a rozšiřuje nabídku v odvětví dalších sportů.

1982

New Balance
New Balance se vrací do vlasti svého zakladatele Williama Rileyho a otevírá první továrnu ve Velké Británii, zároveň v tomto roce dobývá Mount Everest spolu se slavným horolezcem Lou Whittakerem.

Reebok
Uvádí do prodeje vlajkovou loď fitness bot Reebok – The Freestyle, které jsou populární dodnes.

Nike
Objevuje se první model Nike Air Force.

1984

Vans
Firma se dostává do těžkých časů, až téměř k bankrotu v době, kdy další velké značky Nike a Adidas začínají vyrábět specializovanou obuv pro různé sporty. Do vedení firmy se vrací Paul Van Doren a soustředí se výhradně na kvalitu.

Kappa
Značka Kappa sponzoruje americký atletický tým na olympijských hrách v Los Angeles.

Columbia
Přelomové období pro společnost Columbia v podobě série legendárních reklam, díky kterým se značka stala známou a populární v celých státech. Gerta se stává svéráznou tváří značky. Vznikají vtipné reklamy drsné matky a jejího syna. Fotografie s vytetovaným nápisem na ruce “Born to nag” (zrozena k sekýrování). V televizních reklamách zahrne sněhem svého syna sněžným pluhem, vysadí ho na vrchol hory vrtulníkem, strká ho do kartáčů tunelové myčky pro auta a to vždy v oblečení Columbia.

1985

Nike
Objevuje se kolekce bot Air Jordan, což je vůbec poprvé v histoii, co byla nějaká sportovní kolekce pojmenována po sportovi.

1987

Vans
Jednoduchá taktika soustředěná na kvalitu tenisek Vans Paula Van Dorena se povedla a v roce 1987 byl veškerý dluh firmy smazán. Do týmu Vans řichází Geoff Rowley.

1988

Vans
Značku Vans kupuje společnost McConval-Deluit a během tří let jí přetvoří na akciovou společnost.

Nike
Objevuje se po celém světě známý slogan „Just Do It”.

1989

Puma
Je prodána švýcarské společnosti a začíná nová kapitola této značky.

Columbia
Značka těží nejen z reklam, ale i z kvality svého oblečení které sama vyvíjí a hlavně sama “drsně” testuje, jak se objevuje v reklamních sloganech. Je vyvinuta spousta přelomových technologií.

1991

Converse
Počátkem devadesátých let proslavil boty Converse Kurt Cobain.

Hannah
Založena česká značka outdoorového oblečení.

1993

Adidas
Firma mění majitele. Robert Louisa Dreyfus udává nový směr působení a soustředí se na slavná jména sportvců. Firma se vrací ke slávě za časů Adolfa Dasslera.

Loap
Je založena firma Piccollo spol. s r.o., výrobce a distributor české značky LOAP.

1994

Kappa
Zbankrotovala společnost Maglificio Calzificio Torinese, vlastník značky Kappa, kterou přebírá společnost BasicNet a v rekordním čase uvádí zpět na trh.

1995

Vans
V roce 1995 se Vans spojuje s velkým letním festivalem Warped Tour (který v roce 2001 společnost Vans celou koupila). Vans se stává doménou skaterů, snowboardistů, umělců, rockerů, punkáčů, ale i surfařů. Společnost dále pořádá hudebně-sportovní festival – Vans US Open of Surfing, buduje skateparky, sportovní haly či umělecké domy (House of Vans v Londýně). Vans se od té doby nikdy neodchýlila od toho, co ji vždy dělalo výjimečnou.

Nike
Vstupuje do světa fotbalu uzavřením licenční smlouvy s národním týmem Brazílie.

1996

Under Armour
Student a hráč amerického fotbalu Kevin Plan kterému je v té době 23 let je nespokojený s věčně mokrými a potem nasáklými bavlněnými tričky. Nehodlá se s touto skutečností smířit a tak vzniká nová technologie a tím i nová sportovní značka Under Armour. První technologií, které předcházel dlouhý výzkum syntetických tkanin je HeatGear, která má atlety udržet v teple a suchu. Následují další technologie jako CoolSwitch, AntiOdor a kolekce ColdGear a All Season Gear.

1997

Champion
Společnost přichází o exkluzivní licenci na oblékání hráčů NBA a poté upadá z různých dalších příčin. Mezi lety 2003 a 2014 je v USA považována za levnou náhražku Nike nebo Adidas.

1998

Puma
Jako jedna z prvních sportovních značek spojuje sport a módu.

Alpine Pro
Založená česká značka Alpine Pro.

1999

Nike
V roce 1999 umírá William Bowerman což je symbolický konec jedné velké éry. Značka rozšiřuje své produkty o streetwearové oblečení a obuv. Michael Schumacher, Andrea Agassi či Eric Cantona jsou dalšími hvězdami sportu, se kterými Nike navazuje spolupráci.

2000

Puma
Puma zahajuje spolupráci s automobilovými značkami Porsche a Sparco a vzniká série bot, které se stávají modlou automobilových fanoušků.

2001

Adidas
Firmu přebírá Herbert Heiner a pokračuje v uzavírání kontraktů s největšími hvězdami ze světa sportu.

Puma
Uvádí na trh model Speedcat inspirovaný jezdci Formule 1.

Columbia
Se stává v USA největším prodejcem lyžařského oblečení.

2003

Converse
Značku Converse kupuje společnost Nike.

2004

Adidas
Vstup do světa módy se značkou Stella McCartney.

2005

New Balance
Společnost obsadila druhou příčku v žebříčku nejprodávanější sportovní obuvi ve Spojených státech. Jiné zdroje uvádějí největší prodejnost sportovní obuvi ve Spojených státech.

Reebok
Firmu kupuje společnost Adidas po té, co se Reebok dostává do finančních problémů, jejihž příčinou je silná konkurence na trhu sportovní módy, především značek Adidas a Nike.

2006

Vans
Značka se vrací na vrchol slávy příchodem retro stylu. Již se nesnaží konkurovat běžeckým značkám, ale dál produkuje to, v čem je silná a výjimečná. Vans je již navždy legenda.

Adidas
Adidas kupuje značku Reebok.

2007

Fila
Pobočka Fila Korea kupuje kompletní značku Fila a stává se největším výrobcem sportovního oblečení v Jižní Koreji.

2008

Umbro
Značku Umbro kupuje americká společnost Nike.

2012

New Balance
Značka slaví třicáté výročí premiéry první boty New Balance s eNkem – modelu M320. A ne jinak, než třetím vydáním – modelem New Balance M990 – a ten je hitem dodnes. V následujícím roce se v nabídce kromě běžeckých bot objevuje také série pro skateboard.

Umbro
Nike prodává značku Umbro společnosti Iconix Brand Group.

2015

Puma
Vzniká spolupráce se zpěvačkou Rihannou a Puma se dostává na vrchol popularity nejen ve sportovním ale i fashion světě.

Champion
Značka se vrací na výsluní popularity.

2016

New Balance
Společnost si užívá světové slávy a do své nabídky neustále zavádí nové a nové výrobky. Tyto boty jsou čím dál častěji označovány za kultovní. Nosí je nejen běžci, ale všichni, kterým záleží na pohodlí a komfortu.

Adidas
Se za léta stal světovou velmocí v oblasti sportovních oděvů a obuvi nejen ve světě sportu, ale rovněž módy. Spolupracují s nimi takové hvězdy, jako Rita Ora, Stella McCartney či Kanye West.

Reebok
Pod vedením společnosti Adidas obnovuje Reebok slávu svých slavných modelů lifestylové obuvi z 80. let jako je Reebok Classic, Reebok Club C nebo Reebok Freestyle.

2017

Lotto
Objevuje se na mezinárodním módním molu v Miláně.

2019

Columbia
Umírá Gert Boyleová ve věku 95 let. Černý humor, který neváhal použít její syn v rozhovoru naznačuje jak to ve vedení firmy Columbia funguje. „Syna se ptali, co bude dělat, až jeho matka zemře. Řekl jim: Necháme si ji vycpat. V oblečení Columbia“.