Tak to přišlo, dočasný konec foťáků?

Posted on

Tak se stalo to, o čem jsem již mnohokrát přemýšlel a mnohokrát to zavrhnul. Prodat všechny foťáky a pokračovat ve focení jen mobilem. Vždy jsem o tom pouze přemýšlel, zkusil jsem si něco vyfotit telefonem a vždy jsem přišel na to, že na to ještě nejsem připravený.

Nyní se vše přihodilo úplně jinak. Stalo se totiž, že jsem téměř celý rok neměl foťák v ruce. V ruce jo a dokonce jsem ho někam dvakrát vezl, ale vůbec jsem ho nevyndal z batohu a nic nevyfotil. Na základě tohoto faktu jsem se rozhodl neprodloužit předplatné Adobe, které jsem využíval hlavně kvůli Lightroomu. Říkal jsem si, že až zase začnu fotit, předplatné obnovím, nebo se poohlídnu po jiném řešení, mám již zkušenosti s DXO nebo Luminarem.

Druhý den ráno jsem se probudil a ještě v posteli mě hlavou prolítl nápad, že bych to tedy vlastně mohl celé prodat, když nefotím a už nemám ani Lightroom. Tím se odstartovala nejrychlejší realizace prodeje v mé bazarové historii. Během snídaně v 7 hodin jsem si odskočil telefonem vyfotit tělo a tři objektivy. Asi v 8 hodin jsem dal dohromady ceny, v 9 hodin jsem podal inzerát. Po obědě jsem již jednal se zájemci a to především s jedním, který chtěl vše o což jsem usiloval. Odpoledne v 16 hodin jsem mu to vše pečlivě nafotil, v 17 hodin jsem měl peníze na účtu a v 18 hodin jsem odjížděl z Toptransu. Hotovo vyřízeno. Od prvního nápadu až po odeslání uběhlo přesně 12 hodin.

Až večer jsem si tak nějak uvědomoval, co jsem to vlastně provedl a začal přemýšlet, jaké to bude mít dopady. Ale špatný pocit jsem z toho neměl a nemám ani teď téměř po týdnu. Po tomto rychlém prodeji jsem koukal na aktuální situaci na trhu s foťáky a zjistil jsem, že kdybych měl hned teď něco koupit, budu se rozhodovat mezi Canonem a Olympusem. Ale to by bylo jen kdyby, protože jsem měl naopak velice dobrý pocit z toho, že nic takového kupovat nemusím. Naopak se teď budu zaměřovat na focení mobilem a jsem moc zvědavý, co z toho nakonec bude, jestli objev nového světa, nebo vystřízlivění a sháňka po nové fotovýbavě.