Americké kytary

Posted on

…ačkoli ne v USA vyrobené

Asi dvacet let jsem byl věrný kytarám Ibanez, tedy převážně. Ale někdy po roce 2020 jsem začal pokukovat po Kytarách Jackson a čím dál tím více mě začali lákat obecně Americké kytary. Trvalo to ovšem skoro tři roky, než jsem získal svou první.

Jackson JS30RR Rhoads

Měl jsem celkem jasné představy a požadavky. Zajímají mě kytary výhradně s pevnou kobylkou. Osazené snímači HH u kobylky a zbytek je mi jedno. Hard & Heavy tvar s tím, že na 90% upřednostňuji superstrat tělo, případně double cut. A v poslední řadě by se mělo jednat o bazarovou kytaru s rokem výroby nejlépe 2010 a starší. U Jacksona je trochu potíž, že nejvíce kytar jsou šípy, šipky, véčka, flyingy, nebo jak kdo chce. Tomuto tvaru jsem se dlouho vyhýbal, protože doma hraju často v sedě a nevěděl jsem, jak bych na takovou kytaru hrál. Na druhou stranu mě to lákalo vyzkoušet, nikdy jsem takovou kytaru neměl a chtěl bych to vyzkoušet. Dlouho jsem váhal a odolával a žádný Jackson s SS tělem se v inzerci neobjevil. Až jsem jednou natrefil na tuto a neváhal jsem ani chviličku. Myslím, že ještě ten večer jsem jí měl doma, protože prodávající byl také z Budějovice. V podstatě splňuje vše co jsem požadoval a konečně si tedy vyzkouším tenhle tvar. Je to základní model z roku 2008 vyrobený v Indii. Kytara na mě působí kvalitním dojmem, je krásně zpracovaná do nejmenších detailů. Až na pár oděrek hezky zachovalá. Zatím jsem s ní velmi spokojený, ale mám jí teprve chvíli. Kupoval jsem jí na podzim 2023. Pár technických specifikací je v přehledu kytar.

Jackson JS32Q

JACKSON JS Series Dinky Arch Top JS32Q DKA HT AR TGB – Tak s touhle kytarou jsem měl veliké štěstí. Nesplňuje jednu mojí podmínku a to, že je relativně “nová”. Ale moc se mi líbí a dlouho jsem na ní koukal na internetu a kolikrát si říkal, že si jí asi koupím. Udělám výjimku a pořídím si novou kytaru, protože je přesně taková jakou bych chtěl a do té zelené barvy jsem zblázněný. Ale nikdy jsem to neudělal, protože se v té době (2020-2024) prodávala mezi 8 až 9 tisíc a mě to přišlo moc za takovou kytaru, raději bych si za ty peníze koupil nějakou bazarovou, starší a lepší. No a co se nestalo, jednoho dne otevřu hudební bazar a kuk, je tam za čtyři a půl. Neváhal jsem ani chviličku, za hoďku byla zaplacená a domluvená doprava.

Je to kousek z roku 2020 (soudě dle sériového čísla) a musím říct, že na to, že jde o základní “levnou” kytaru, je taktéž velice pěkně zpracovaná a působí kvalitním dojmem. Ale na více dojmů si ponechám čas, mám jí chviličku. V té době se prodává ještě jedna ta samá kytara, ale má tremolo a je levnější (JACKSON JS Series Dinky JS20 DKQ 2PT AR TGB). Zprvu mě vrtalo hlavou, proč je levnější, přitom má tremolo navíc až jsem si všiml, že má tělo pouze z topolu, kdežto ta s pevnou kobylkou má navíc klenutou vrchní desku s javorovým topem. Více informací v přehledu kytar.

Schecter Omen-7 Diamond Series

Sedmičku jsem nikdy nechtěl. V inzerci je jich hromada. Někdy z toho mám pocit, že přišel boom sedmistrunných kytar, každý si jí pořídil, pak to opadlo, spousta lidí zjistila, že to nepotřebuje a teď o to v inzercích zakopáváme. Mluvím zhruba o letech 2022 – 2024. Na jednu stranu mě to lákalo, aspoň si to vyzkoušet jaké to je, ale pokušení jsem vždy odolal a veškeré sedmičky v inzercích přehlížel. Se svojí laickou hrou si se šesti strunami bohatě vystačím. Ale náhoda tomu chtěla, abych si jí nakonec opravdu vyzkoušel. Dostal jsem se k ní tak, že jsem prodával svojí Ibanez RGA42FM a ozval se mi zájemce o výměnu. Naslepo jsem mu napsal své požadavky na kytaru a on se s ní strefil se do všeho co jsem požadoval. Kromě té jedné struny navíc. Chvíli jsem to zvažoval a nakonec jsem dospěl k závěru, že to zkusím. Jde o kytaru z roku 2005, je to pekelně těžká masivní kytara se silnými známky opotřebení, ale ta bude hrát ještě za 50 let. Zatím jsem s ní velmi spokojený a s tou sedmou strunou pomalinku nacházíme vzájemné přátelství. Uvidíme jak to půjde dál. Pár specifikací je v přehledu kytar.